pommes frites

pommes frites

Konsten att göra franska pommes frites

Att laga hemgjorda potatisstavar på rätt sätt är en konstform. Det finns inget tråkigare än slappiga och osmakliga potatispinnar. Men det finns en hemlighet för att få dem perfekta varje gång: laga dem som fransmännen gör!

Val av Potatis

För att få den bästa smaken och konsistensen är det viktigt att välja rätt potatissort. I det här fallet rekommenderas en fast potatis, som exempelvis Monalisa eller Asterix. Dessa potatissorter behåller sin form under tillagningen och ger en krämig insida.

Skärning och Förberedelser

Franska hemgjorda potatisstavar är skurna i tunna strimlor, ungefär 1 cm breda. För att uppnå detta kan du använda en vass kniv eller en mandolin. Se till att potatisen är torr innan du börjar. Att liksom torka av fukt med en kökshandduk kommer att hjälpa dig att få en krispigare yta.

Ugnsbakning versus Stekning

Enligt fransk tradition är det bästa sättet att tillaga hemgjorda potatisstavar i ugnen. Förvärm din ugn till 220 grader Celsius och fyll en plåt med ett tunt lager olivolja. Sprid ut potatisstrimlorna jämnt över plåten och se till att de inte överlappar varandra. Låt dem steka i ugnen i cirka 30-40 minuter tills de är gyllenbruna och krispiga.

Säsongsmässing

Det franska köket är känt för att använda färska örter och kryddor för att ge en extra touch till maten. När det gäller potatisstavar är de mest klassiska kryddorna persilja och rosmarin. Strö över färskhackade örter och salt när potatisstrimlorna är nybakade för att förhöja smaken.

Tidsbesparingstips

Om du inte har tid att laga potatisstavar från grunden kan du alltid använda frysta pommes frites som ett alternativ. För att ge dem en fransk touch kan du krydda dem med salt, peppar, lökpulver och örter och sedan baka dem i ugnen som beskrivet ovan.

Efterrättstips

Fransmännen är också kända för sina läckra efterrätter. Varför inte avsluta ditt måltid med en klassisk fransk crème brûlée eller Tarte Tatin? Dessa söta avslutningar kommer att imponera på dina gäster och ge en sann fransk touch till din middag.

Sammanfattning

Att laga hemgjorda potatisstavar är en sann konstform, och att laga dem som fransmännen gör kan ta ditt recept till nya höjder. Välj rätt potatissort, skär dem i tunna strimlor och baka dem i ugnen. Glöm inte att krydda med färska örter och servera dem med stolthet. Bon appétit!

 

By Erik

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *